Η διεθνής αγορά κατακλύζεται από χιλιάδες προϊόντα Αλόης και, όπως είναι φυσικό,όλα επικαλούνται τις θαυμαστές ιδιότητες του φυτού αυτού. Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά είναι μέτριας ή κακής ποιότητας, ενώ ελάχιστα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν υψηλής ποιότητας. Παρακάτω αναφέρουμε 6 σημαντικά κριτήρια με τα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα υψηλών προδιαγραφών προϊόντα Αλόης.
Αναζητήστε το βιβλίο της Αλόης.
1. Φυτεία οργανικής Αλόης
Ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα του τελικού προϊόντος έχει η οργανική (βιολογική) καλλιέργεια της Αλόης. Όταν η Αλόη βέρα αναπτύσσεται υπό ιδανικές συνθήκες εδάφους και κλίματος, τότε είναι πλούσια σε πολύτιμα οργανικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα, λιπαρά οξέα, πολυζαχαρίτες κ.λπ. Αυτοί οι τελευταίοι έχουν και την μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι αποτελούν τα συστατικά-κλειδί, όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης. Ο χυμός ή το ζελέ που προέρχεται από τα φύλλα μίας τέτοιας Αλόης περιέχει 4000, τουλάχιστον, mg/lit φυσικά ευρισκόμενους πολυζαχαρίτες, περιεκτικότητα που θεωρείται ιδεώδης για τα καλύτερα προληπτικά ή θεραπευτικά αποτελέσματα.
2. Βιολογική (οργανική) καλλιέργεια
Είναι γνωστό ότι τα φυτά βιολογικής καλλιέργειας είναι πλουσιότερα σε βιολογικώς ενεργά συστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πολυζαχαρίτες κ.λπ.), ενώ περιέχουν λιγότερες ή καθόλου τοξικές ουσίες. Η βιολογική καλλιέργεια είναι ιδιαίτερης σημασίας για φυτά, όπως η Αλόη βέρα, που απορροφούν και αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού, επειδή αυτό σημαίνει ότι απορροφούν ταυτόχρονα και μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κ.λπ.), όταν το έδαφος είναι φορτωμένο με χημικές ουσίες. Τα βιολογικά
προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στην πρωτότυπη ετικέτα τους ότι είναι βιολογικά και να διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό από κρατική αρχή ή κάποιο επίσημο οργανισμό πιστοποίησης.
3. Παραγωγική διαδικασία
Εξαιρετική σημασία, όσον αφορά την ποιότητα της Αλόης βέρας, έχει η διαδικασία παραγωγής, αρχίζοντας από το ίδιο το χωράφι και τις καλλιεργητικές φροντίδες, και φθάνοντας μέχρι το τελικό προϊόν. Για παράδειγμα, η ηλικία του φυτού παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και τα νεαρότερα φυτά είναι φτωχότερα σε δραστικά συστατικά. Αλλά και η εποχή που κόπηκαν τα φύλλα, καθώς και η διάρκεια ή ο τρόπος αποθήκευσης τους, παίζουνε μεγάλο ρόλο.
Είναι αυτονόητο ότι ο παραγωγός προϊόντων Αλόης που είναι ταυτόχρονα και (βιο)καλλιεργητής έχει την δυνατότητα άμεσης εποπτείας και ελέγχου πάνω σε όλα τα στάδια παραγωγής, ενώ μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο το χρόνο της όλης διαδικασίας και, ιδίως, το χρόνο που μεσολαβεί από την κοπή των φύλλων, μέχρι την εξαγωγή του ζελέ. Εάν ο χρόνος αυτός είναι μεγάλος, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οξειδωτικών αλλοιώσεων που θα μειώσουν κατά πολύ τη βιολογική αξία του gel και του χυμού. Επίσης, ουσιαστικής σημασίας είναι η χρησιμοποίηση της ψυχρής μεθόδου εξαγωγής, για την αποφυγή καταστροφής ζωτικών συστατικών, όπως είναι οι πολυζαχαρίτες και τα ένζυμα. Οι πολυζακχαρίτες Αλόης είναι τα ενεργά συστατικά στα οποία αποδίδονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης. (Bλέπε Bιβλίο «Tο Φυτό Aλόη στην Θεραπεία και Aισθητική» Eκδόσεις «Tρόπος Zωής» Τηλ. 2106840156). Να περιέχει ελάχιστη αλοΐνη και αλοεμοδίνη, τα πικρά συστατικά με ισχυρή καθαρτική που σχεδόν πάντα, συνοδεύεται με κολικούς των εντέρων.
4. Χρήση χημικών ουσιών
Ένα φυσικό προϊόν Αλόης θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από χημικά συντηρητικά και χημικά βελτιωτικά. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες όταν κάποιο από τα συστατικά σας φαίνεται ύποπτο. Ο τρόπος επεξεργασίας της Αλόης έχεί ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα και την θεραπευτική της αξία.
5. Προσθήκη νερού
Η προσθήκη νερού στο χυμό (ή το gel) Αλόης τα αραιώνει και τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά.
Αναζητήστε στην πρωτότυπη ετικέτα τις ενδείξεις no water added (δεν προστέθηκε νερό) ή non diluted (δεν αραιώθηκε).
6. Ανακατεργασμένη Αλόη
Η ανακατεργασμένη Αλόη έχει υποστεί χημική ή παρατεταμένη θερμική επεξεργασία, πράγμα που την καθιστά πολύ χαμηλής ποιότητας και πολύ μικρής αποτελεσματικότητας, λόγω καταστροφής ή αλλοίωσης πολλών ζωτικών συστατικών. Αναζητήστε στην πρωτότυπη ετικέτα την ένδειξη non reconstituted (μη κατεργασμένη). Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγεται η κονιορτοποίηση των φύλλων, πρακτική που ακολουθούν ορισμένοι παραγωγοί χυμού ή ζελέ Αλόης. Ο τακτικός καταναλωτής Αλόης και προϊόντων που περιέχουν Αλόη θα πρέπει να αναζητά πληροφορίες για όλα τα παραπάνω, καθώς και για την αξιοπιστία του παραγωγού οίκου.
Leave a reply