Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως ότι είναι φυσικό, όπως τα βότανα είναι και ασφαλές. Αυτό δεν είναι έτσι σωστό. Πολύ συχνά, τα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που συνήθως λαμβάνουν και έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Είναι πάντα μια καλή πρακτική να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν την λήψη ενός βοτάνου ώστε να μπορεί να σας συμβουλέψει για πιθανές επιπλοκές, αν υπάρχουν. Θα πρέπει επίσης να παρατηρήσουμε αν υπάρχουν ασυνήθιστα συμπτώματα μετά την λήψη τους. Πολύ συχνά, αυτά μπορεί να είναι τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλληλεπίδρασης. Το φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα ταξιδεύει μέσω του πεπτικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο όπως και τα βότανα.
Έτσι, όταν ένα φάρμακο είναι αναμεμειγμένο με κάποιο βότανο, το καθένα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τα μεταβολίζει. Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Επίσης, ορισμένα βότανα μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν την επίδραση ενός φαρμάκου. Η κατάχρηση των βοτάνων μπορεί να καταλήξει σε σοβαρά προβλήματα. Ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που λαμβάνουν τρία ή περισσότερα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, κατάθλιψη, υψηλή χοληστερόλη ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για τέτοιου είδους ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Φερορμόνες-Pheromones
Οι φερορμόνες είναι ένα είδος ορμονών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1956 από τους ερευνητές Karlson και Lüscher. Το όνομα τους προέρχεται από δύο καθαρά Ελληνικές λέξεις: «φέρω» και «ορμόνη». Πρόκειται στη πραγματικότητα για ουσίες που εκκρίνονται από πολλούς οργανισμούς στα πλαίσια μίας βιοχημικής επικοινωνίας που λαμβάνει χώρα μεταξύ τους. Η επικοινωνία αυτή είναι “subconscious” – δεν γίνεται αντιληπτή, παρά μόνο υποσυνείδητα από συγκεκριμένο τμήμα του εγκέφαλου.
Πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα, πως οι φερορμόνες συνδέονται καθαρά με τη σεξουαλική έλξη. Στη πράξη υπάρχει μία πλειάδα φερορμονών στο ζωικό βασίλειο. Κάθε μία μεταφέρει ένα ξεχωριστό βιοχημικό σήμα που αναγνωρίζεται από τα άλλα μέλη του ίδιου είδους, ανάλογα με τη περίσταση. Υπάρχουν λοιπόν Information Pheromones, Trail Pheromones, Signal Pheromones, Territorial Pheromones κ.ο.κ.
Στη περίπτωση των λεγόμενων σεξουαλικών φερορμονών έχει παρατηρηθεί πως, στο ζωικό βασίλειο, άτομα του αντίθετου φύλου εκκρίνουν ουσίες που σκοπό έχουν να ελκύσουν ένα πιθανό ταίρι. Οι φερορμόνες αυτές έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, απομονωθεί από επιστήμονες και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για τον έλεγχο της συμπεριφοράς και του πληθυσμού συγκεκριμένων ειδών (πχ. Πεταλούδων και μελισσών). Στο εμπόριο κυκλοφορούν οι λεγόμενες παγίδες φερορμόνης “pheromone traps” που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα για τη προσέλκυση συγκεκριμένων εντόμων.
Οι ανθρώπινες φερορμόνες (αντρικές και γυναικείες), έχουν στη πραγματικότητα μελετηθεί λίγο από την επιστημονική κοινότητα. Ενώ υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις πως οι ανθρώπινες φερορμόνες δρουν στο τομέα της σεξουαλικής έλξης – δεν έχουν γίνει, παρά ελάχιστες κλινικές μελέτες προς τη κατεύθυνση αυτή. Τα προϊόντα φερορμόνης που κυκλοφορούν στην αγορά βασίζονται στην ουσία σε μία σειρά ερευνών που έγιναν τη δεκαετία του 1970 πάνω σε πιθήκους του γένους Rhesus. Κάποιες ουσίες, όπως η γνωστή androstenone, θεωρήθηκαν ισχυρά βιοχημικά «σήματα» προς το αντίθετο φύλο. Επίσης ουσίες όπως οι γνωστές copulins, κατοχυρώθηκαν με πατέντες ως συστατικά που συνεισφέρουν αποφασιστικά στην απελευθέρωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φερορμόνης από το ανθρώπινο σώμα.
Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες φερορμόνες, σε διάφορες μορφές. Η κλασσική μορφή φερορμόνης είναι το άρωμα, υπάρχουν όμως πλέον και σαπούνια, κρέμες σώματος, λάδια για μασάζ, τζελ μαλλιών κ.ο.κ. Τόσο οι αντρικές, όσο και οι γυναικείες φερορμόνες είναι συνθετικές. Παρασκευάζονται εργαστηριακά και η τιμή τους εξαρτάται συνήθως από τη ποσότητα των δραστικών συστατικών που περιέχουν. Σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε τα φτηνά προϊόντα, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ουσίες όπως είναι η androstenone είναι πάρα πολύ χαμηλή.
Όσο και αν πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των συνθετικών φερορμονών, η ουσία είναι μία: Οι φερορμόνες υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά από τη δεκαετία του ’70 και οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν κάθε χρόνο αυξητική τάση. Οι καταναλωτές που δοκιμάζουν τις φερορμόνες βλέπουν την αποδοχή τους από τρίτα πρόσωπα να αυξάνεται και την γενικότερη εικόνα τους – ιδιαίτερα από άτομα του αντίθετου φύλου – να βελτιώνεται. Στις Η.Π.Α. πολλά τμήματα πωλήσεων χρησιμοποιούν πλέον τις φερορμόνες για τους υπαλλήλους τους, καθώς έχουν διαπιστώσει αυξημένη αποδοχή από υποψήφιους πελάτες.
Add comment