Λάθος
Όποτε έχουμε να μαγειρέψουμε ένα φαγητό, βάζουμε το λάδι από την αρχή του μαγειρέματος
Η βιταμίνη Ε, της οποίας κύρια πηγή είναι το λάδι, καταστρέφεται εύκολα από το οξυγόνο. Όταν βάζουμε το λάδι από την αρχή του μαγειρέματος, το αποτέλεσμα είναι η παρατεταμένη επαφή του λαδιού και της βιταμίνης του με το οξυγόνο του αέρα. Για να αποφύγουμε την οξείδωση της βιταμίνης Ε, λοιπόν, καλό είναι να βάζουμε το λάδι προς το τέλος του μαγειρέματος ή ακόμη καλύτερα, στο πιάτο μας.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε προστατεύει τη δομή των κυττάρων. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη, η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των ματιών, των μυών και των νεύρων.
Λάθος
Προκειμένου να βράσουν τα ρεβίθια και να μη μας ταλαιπωρούν, τα αφήνουμε λίγο χρόνο με σόδα. Το ίδιο κάνουμε με τα χόρτα και με τον αρακά, τα οποία συχνά τα βράζουμε με λίγη σόδα, για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
Η σόδα όμως καταστρέφει σε υψηλό ποσοστό τη βιταμίνη Β1, που βρίσκεται κυρίως στα όσπρια και λιγότερο στα λαχανικά. Πρέπει να ξέρουμε ότι τα όσπρια, όταν δεν είναι φετινής σοδειάς, συνήθως δεν βράζουν, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα αποφύγουμε. Επίσης, τα λαχανικά θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους, αν τα βράσουμε σε αλατισμένο νερό με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Βιταμίνη Β1
Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι η βιταμίνη του νευρικού συστήματος. Όταν έχουμε έλλειψη θειαμίνης, παρουσιάζονται ζάλη, εμετοί και νευρολογικές διαταραχές.
Λάθος
Βάζουμε το γάλα σε ποτήρι ή σε διαφανές φλιτζάνι και δεν τι πίνουμε αμέσως
Η βιταμίνη Β2 (σημαντική ποσότητα της οποίας περιέχεται στο γάλα) καταστρέφεται με την επίδραση του φωτός, και έτσι χάνουμε ένα υψηλό ποσοστό της. Το γάλα από τη στιγμή που θα μπει σε διαφανές ποτήρι πρέπει να καταναλώνεται αμέσως. Για να αποφύγουμε την επαφή του γάλακτος με το φως, είναι καλύτερο να το σερβίρουμε σε αδιαφανή φλιτζάνια.
Βιταμίνη Β2
Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) συμβάλλει στην καλή κατάσταση του δέρματος και των βλεννογόνων. Όταν λείπει, παρουσιάζονται ραγάδες στη γωνία του στόματος και φλεγμονές στα χείλη και στη γλώσσα.
Λάθος
Τηγανίζουμε τα λαχανικά (στους χορτοκεφτέδες ή στην ομελέτα κ.α.)
Τα λαχανικά αυτά υπερθερμαίνονται – φτάνουν σε θερμοκρασία υψηλότερη των 180° C, και μάλιστα αυτό γίνεται παρουσία του αέρα και του οξυγόνου.
Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι να χαθεί μεγάλο μέρος του φυλλικού οξέος των λαχανικών για να αποφύγουμε την έκθεση των λαχανικών στον αέρα και την απώλεια του φυλλικού οξέος, καλό είναι να τα τηγανίζουμε στη φριτέζα.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
Το φυλικό οξύ βοηθάει κυρίως στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, γι’ αυτό η έλλειψή του προκαλεί ένα είδος αναιμίας, τη μακροκυτταρική. Το φυλικό οξύ περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Καταστρέφεται στην υψηλή θερμοκρασία παρουσία οξυγόνου.
Λάθος
Δεν πίνουμε αμέσως το χυμό από το πορτοκάλι που στύψαμε
Έτσι πετάμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης C. Για να πάρουμε λοιπόν όλη τη βιταμίνη C που διαθέτει ένα πορτοκάλι (70 χιλιοστόγραμμα), καλά θα κάνουμε να το φάμε ολόκληρο παρά να το στύψουμε.
ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Εύγευστο και ζουμερό, το πορτοκάλι είναι τονωτικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C και Ε. ο χυμός του πρέπει να καταναλώνεται αμέσως, γιατί όταν εκτίθεται στο φως καταστρέφεται μεγάλη ποσότητα των βιταμινών του. Στην αγορά θα βρείτε τέσσερις ποικιλίες πορτοκαλιών. Από τις πιο γνωστές είναι τα Μέρλιν και οι Ναβαλίνες, τα οποία εμφανίζονται στην αγορά στα τέλη Νοεμβρίου και υπάρχουν μέχρι το τέλος του Χειμώνα. Είναι μεγάλα, με παχύ φλοιό, χωρίς κουκούτσια, αρκετά γευστικά και όχι πολύ χυμώδη, γι’ αυτό και προορίζονται κυρίως για τροφή. Το Νοέμβριο βγαίνουν και οι αιματόχρωμες ποικιλίες, τα γνωστά μας σαγκουίνια. Άλλες ποικιλίες είναι τα Βαλέντσια, τα οποία ωριμάζουν το καλοκαίρι, και τα Ντόλτσε, τα οποία είναι γλυκά, αλλά όχι και τόσο νόστιμα, και προορίζονται για χυμό.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη και σχετίζεται άμεσα με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν λείπει, είμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.
Η βιταμίνη C περιέχεται στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Είναι πιο ευάλωτη απ’ όλες τις άλλες. Καταστρέφεται με την παρουσία του αέρα και με την υψηλή θερμοκρασία.
Λάθος
Δεν βάζουμε λεμόνι στην μπριζόλα μας
Τότε πρέπει να ξέρουμε ότι μειώνουμε την απορρόφηση του σιδήρου από το λεπτό μας έντερο. Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό ενισχύεται με την παρουσία της βιταμίνης C. Τον ίδιο ρόλο που παίζει το λεμόνι, δηλαδή τη χορήγηση βιταμίνης C, μπορεί να τον παίξει και ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι. Για περισσότερο σίδηρο, λοιπόν, χρειαζόμαστε και περισσότερη βιταμίνη C.
ΣΙΔΗΡΟΣ
Η έλλειψη του σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία, που εκδηλώνεται με απώλεια της όρεξης, νωθρότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και γενικότερη εξάντληση του οργανισμού. Ο σίδηρος περιέχεται κυρίως στα κόκκινα κρέατα.
Λάθος
Τρώμε το γιαούρτι ή το τυρί μας μαζί με μία σαλάτα
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι έτσι θα χάσουμε ένα μέρος του ασβεστίου του γαλακτοκομικού. Για να μειώσουμε το ποσοστό απώλειας του ασβεστίου, είναι προτιμότερο να τρώμε τις σαλάτες βραστές παρά νωπές. Με το βρασμό μέρος των φυτικών οξέων των λαχανικών φεύγει στο νερό, και έτσι κερδίζουμε και την ποσότητα του ασβεστίου που θα δέσμευαν.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Το ασβέστιο είναι δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών και απαραίτητο για την πήξη του αίματος. Η έλλειψή του εκδηλώνεται κυρίως με τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Ασβέστιο παίρνουμε απ’ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο δεσμεύεται από τα οξέα των φυτικών τροφίμων, και έτσι μειώνεται το ποσοστό απορρόφησης του από τον οργανισμό.
Λάθος
Καθαρίζουμε τις πατάτες από νωρίς και τις διατηρούμε στο νερό μέχρι να έρθει η ώρα να τις μαγειρέψουμε
Με τον τρόπο αυτό χάνουμε αρκετό από το κάλιο της πατάτας, το οποίο, επειδή είναι υδατοδιαλυτό, φεύγει στο νερό. Γενικά, δεν πρέπει να διατηρούμε τα φρέσκα τρόφιμα μέσα στο νερό, ούτε και να πετάμε το πρώτο νερό του βρασμού τους.
ΚΑΛΙΟ
Είναι το ανόργανο στοιχείο που ανταγωνίζεται το νάτριο του αλατιού και των ζωικών τροφίμων. Σε περίπτωση έλλειψής του παρουσιάζονται οιδήματα, κράμπες, δυσκοιλιότητα και απώλεια της όρεξης. Υψηλές τιμές καλίου περιέχουν οι πατάτες και γενικά όλα τα φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Add comment