To δέντρο Αrgan (Argania spinosa L.),
Τα δέντρα Αrgan είναι πολύ καλά προσαρμοσμένα στην ξηρασία και άλλες περιβαλλοντικές σκληρές συνθήκες της νοτιοδυτικής περιοχής του Μαρόκο. Τα δέντρα του γένους Αrgania κάποτε κάλυπταν τη Βόρεια Αφρική αλλά τώρα είναι σε κίνδυνο και υπό την προστασία της UNESCO. Τα δέντρα Αrgan φύονται σε ημι-άνυδρες έδαφος, και το βαθιά ριζικό σύστημά τους βοηθά στην προστασία του εδάφους κατά της διάβρωσης στο βόρειο τμήμα της Αφρικής κοντά στη Σαχάρα. Γι αυτό το απόθεμα βιόσφαιρας, που προσφέρει παραμένει ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο, λόγω των μικρών και πολύ συγκεκριμένων περιοχών καλλιέργειας.
Πριν από την σύγχρονη εποχή, οι Βερβέροι της περιοχής του Μαρόκο συνέλεγαν το λάδι αργκάν από τα απόβλητα των αιγών που ανέβαιναν στα δέντρα για να φάνε τον καρπό τους.
Η παραγωγή του αργανέλαιου με τις παραδοσιακές μεθόδους
Σήμερα το λάδι που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και γαστρονομικά προϊόντα και διατίθεται προς πώληση. συλλέγεται απευθείας από το δέντρο. Η διάρκεια ζωής του 12 με 18 μήνες γι αυτό η εξαγωγή του πρέπει να γίνεται πολύ γρήγορα. Οι καρποί του δέντρου argan έχουν μέγεθος καρυδιού και έχουν στρογγυλό, οβάλ ή κωνικό σχήμα και καλύπτονται από ένα παχύ φλοιό που καλύπτει τον σαρκώδη πολτό. Ο πολτός περιβάλλει ένα σκληρό κέλυφος καρπών που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του βάρους των νωπών φρούτων.
Το Αργανέλαιο εξάγεται από τους πυρήνες, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 30% έως 55%, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο εκχύλισης. Για να εξαχθεί το λάδι από τους πυρήνες, πρώτα στεγνώνονται στον αέρα οι καρποί και στη συνέχεια αφαιρείται η σαρκώδη σάρκα τους. Μερικές φορές η σάρκα απομακρύνεται μηχανικά χωρίς την ανάγκη να στεγνώσουν τα φρούτα. Η σάρκα συνήθως χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την πυρόλυση στους πυρήνες του καρπού. Προσπάθειες για εκμηχάνιση της διαδικασίας αυτής δεν ευδοκίμησαν και ως εκ τούτου εξακολουθεί να πραγματοποιείται με το χέρι, καθιστώντας το μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Το αργανέλαιο είναι λοιπόν ένα φυτικό προϊόν-βιολογικής καλλιέργειας. Καλείται το υγρό χρυσάφι της ερήμου, χάριν στην ευεργετική του επίδραση στην επιδερμίδα και στα μαλλιά, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα περίπου 90%. Ελάικό 42,8%, Παλμιτικό 12,0%, Στεατικό 6,0%,
Λινολενικό <0,5%, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών, καθώς είναι αντιοξειδωτικά. Για εκατοντάδες χρόνια, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το μαροκινό αργανέλαιο για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκασμένου δέρματος, αλλά και την καταπολέμηση των ρυτίδων. Γνωστό για την αντιγηραντική του δράση, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Περιέχει 70,2 mg βιταμίνης Ε, πολύ σημαντική για το δέρμα) σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που περιέχει μόλις 7,1 mg ή το φοινικέλαιο με 25,6 mg. Η τοκοφερόλη (Βιταμίνη Ε) αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία UV, καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών και έτσι προλαμβάνει την ανάπτυξη ρυτίδων.
Μαγειρικές χρήσεις
Το αργανέλαιο χρησιμοποιείται στο μαγειρική (κους-κους κ.λπ.), σαλάτες και παρόμοιες χρήσεις. Το Amlou είναι μια παχειά καφέ πάστα παρόμοια με το φυστικοβούτυρο, παράγεται από την άλεση καβουρδισμένου αμύγδαλου και αργανέλαιου, ανακατεμένων με μέλι και χρησιμοποιείται σε τοπικό επίπεδο για επάλειψη στο ψωμί.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση του αργανέλαιου είναι πολύ πιθανόν να είναι ένας παράγοντας που βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης για τη διατροφή, στην οποία οι εθελοντές έλαβαν αργανέλαιο ή ζωικά λίπη (βούτυρο) στη διατροφή τους, που δημοσιεύτηκαν το 2005. έδειξαν ότι η τακτική πρόσληψη αργανέλαιου οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε σύγκριση με μια δίαιτα με κανονική πρόσληψη ζωικών λιπών.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΡΓΑΝΕΛΑΙΟ ΕΔΩ
Πηγές:
Kopi Luwak, another foodstuff featuring the digestive tract of an animal and comestible seeds.
“Biosphere Reserve Information”. UNESCO. Archived from the original on 18 September 2007. Retrieved 2007-10-11.
Sir Joseph Dalton Hooker, John Ball, George Maw, Journal of a tour in Marocco and the Great Atlas, 1878, p. 396
Charrouf, Zoubida; Guillaume, Dominique (1999). “Ethnoeconomical, ethnomedical, and phytochemical study of Argania spinosa (L.) Skeels”. Journal of Ethnopharmacology 67 (1)
Khallouki, F; Younos, C; Soulimani, R; Oster, T; Charrouf, Z; Spiegelhalder, B; Bartsch, H; Owen, RW (2003). “Consumption of argan oil (Morocco) with its unique profile of fatty acids, tocopherols, squalene, sterols and phenolic compounds should confer valuable cancer chemopreventive effects”. European journal of cancer prevention 12 (1): 67–75. doi:10.1097/01.cej.0000051106.40692.d3 (inactive December 16,
Charrouf, Zoubida; Guillaume, Dominique (2008). “Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health”. European Journal of Lipid Science and Technology 110 (7): 632.
Charrouf, Z; Guillaume, D (2007). “Phenols and Polyphenols from Argania spinosa”. American Journal of Food Technology 2 (7): 679.
Chimi, H; Cillard, J; Cillard, P (1994). “Autoxydation de l’huile d’argan Argania spinosa L. du Maroc” [Autoxidation of argan oil Argania spinoza L. from Morocco]. Sciences des aliments (in French) 14 (1): 117–24. ISSN 0240-8813.
Charrouf, Zoubida; Guillaume, Dominique (2010). “Should the Amazigh Diet (Regular and Moderate Argan-Oil Consumption) have a Beneficial Impact on Human Health?”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 50 (5): 473–7.
Derouiche, A.; Cherki, M.; Drissi, A.; Bamou, Y.; El Messal, M.; Idrissi-Oudghiri, A.; Lecerf, J.M.; Adlouni, A. (2005). “Nutritional Intervention Study with Argan Oil in Man: Effects on Lipids and Apolipoproteins”. Annals of Nutrition and Metabolism 49 (3): 196–201.
El Babili, Fatiha; Bouajila, Jalloul; Fouraste, Isabelle; Valentin, Alexis; Mauret, Severine; Moulis, Claude (2010). “Chemical study, antimalarial and antioxidant activities, and cytotoxicity to human breast cancer cells (MCF7) of Argania spinosa”. Phytomedicine 17 (2): 157–60.
Elfalleh, Walid; Tlili, Nizar; Nasri, Nizar; Yahia, Yassine; Hannachi, Hédia; Chaira, Nizar; Ying, Ma; Ferchichi, Ali (2011). “Antioxidant Capacities of Phenolic Compounds and Tocopherols from Tunisian Pomegranate (Punica granatum) Fruits”. Journal of Food Science 76 (5): C707–13.
Schubert, Shay Yehoshua; Lansky, Ephraim Philip; Neeman, Ishak (1999). “Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids”. Journal of Ethnopharmacology 66 (1): 11–7.
Pome Skin & Hair Wonder Serum, http://pomeproducts.com.au/index.html
Hard Nut to Crack: Beauty and Antioxidant Oil, L. Johannes, Wall Street Journal, June 11, 2012, argan oil isnt oily and does not contain alcohol http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303768104577460504019108684.html
The trees of life. Should hairdressers be promoting argan oil? L. Siegle, The Observer, February 12, 2012, http://www.guardian.co.uk/environment/2012/feb/12/lucy-siegle-argan-oil-hairdresers
Biodiversity links to cultural identity in southwest Morocco: The situation, the problems and proposed solutions. Y. Moussouris & A. Pierce, Arid Lands Newsletter No. 48, November/December 2000, http://ag.arizona.edu/oals/ALN/aln48/moussouris&pierce.html
Lancement d’une opération de reboisement de 13 hectares d’arganier à Essaouira | http://www.marocagriculture.com/lancement-dune-operation-de-reboisement-de-13-hectares-darganier-a- essaouira.html
Réseau des Associations de la Réserve de Biosphère Arganeraie RARBA | http://www.remess.ma/index.php?option=com_content&view=article&id=64:rarba-chef-de- fil&catid=39:pole-sud&Itemid=68
Projet 1: Programme National de Lutte contre la desertification (PAN/LCD) en partenariat avec la
coopération technique Allemande (GTZ)| http://www.remess.ma/Docs/Projet%20RARBA/projet1.pdf
|http://www.cooperative-argane.com/ucfa/
The European Commission Supports Mediterranean Women: Three Tales about Making a Difference, R. Dochao | http://www.afaemme.org/studies/E3%20CM_EC%20Support_Dochao.pdf
Argan oil helps Moroccan women become breadwinners | http://www.bbc.co.uk/news/business-16460127 La Fondation Mohamed VI pour la recherche et la sauvegarde de l’arganier tient sa première assemblée générale à Essaouira | http://www.tanmia.ma/article.php3?id_article=1862&lang=fr
Helping Moroccan Women Preserve the Argan Tree at the Gateway to the Sahara, Z. Charrouf and S. Dubé
| http://www.idrc.ca/EN/Resources/Publications/Pages/ArticleDetails.aspx?PublicationID=190
Leave a reply