Στις μέρες μας, σε αρκετές κοινωνίες της Βόρειας Αμερικής, η παραδοσιακή ιατρική των Ινδιάνων εφαρμόζεται ακόμα και μάλιστα με επιτυχή αποτελέσματα, ειδικά όταν συμπλέει και με την σύγχρονη ιατρική. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, αρκετά νοσοκομεία της Βόρειας Αμερικής, περιλαμβάνουν παραδοσιακούς θεραπευτές στο μόνιμο προσωπικό τους. Ακόμα και το Πανεπιστήμιο Harvard έχει ειδικό τομέα σπουδών εναλλακτικής ιατρικής! Άλλωστε, η παραδοσιακή ιατρική των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής, εφαρμόζεται εδώ και 10.000 χρόνια περίπου.
Οι σημερινοί παραδοσιακοί θεραπευτές ταξιδεύουν κατά μήκος της αμερικανικής ηπείρου και θεραπεύουν με την τεχνογνωσία που τους έχουν μεταδώσει οι πρόγονοί τους. Αν πρόκειται για ασθένεια των «λευκών», όπως για παράδειγμα η καρδιά και ο διαβήτης, θα πρέπει να θεραπευθεί με τις ιατρικές μεθόδους των λευκών. Αν πρόκειται όμως για ασθένεια που έχει προκληθεί από δυσαρμονία ανάμεσα στον ασθενή και τις υπερφυσικές δυνάμεις, θα πρέπει να θεραπευτεί από Ινδιάνους θεραπευτές.
Σύμφωνα με την ινδιάνικη κοσμοθεωρία, η απόλυτη σωματική και ψυχική ευεξία, παρουσιάζεται ως η κατάσταση κατά την οποία το πνεύμα, το σώμα και η ψυχή συνδέονται μεταξύ τους αρμονικά, επιτυγχάνοντας την ισορροπία. Κάθε μια από τις τρεις παραμέτρους δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις άλλες. Ο «κύκλος της ιατρικής» μην έχοντας αρχή και τέλος αναπαριστά ακριβώς αυτήν την αντίληψη της αρμονικής ενότητας. Περαιτέρω, οι ιατρικές πεποιθήσεις των Ινδιάνων και οι θεραπευτικές πρακτικές που εφαρμόζουν, συνδέονται άμεσα με την θρησκεία. Μόνο σε σχέση με αυτήν μπορούν να κατανοηθούν πλήρως η υγεία, η ασθένεια και ο θάνατος. Θρησκεία για τον Ινδιάνο σημαίνει η σχέση του με τον υπερφυσικό κόσμο. Συνεπώς η ασθένεια ισοδυναμεί με μια λανθάνουσα σχέση με το υπερφυσικό. Η ινδιάνικη ιατρική από τον 17ο αιώνα έως και σήμερα, αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση, που οδηγεί τους ασθενείς σε μια θρησκευτική θεώρηση του κόσμου. Για τον Ινδιάνο η ζωή αποτελεί μια ύστατη αξία και η διατήρηση της καλής υγείας αποτελεί την κυρίαρχη ανησυχία του. Η ασθένεια είναι ενοχλήσεις που δέχεται το σώμα του ασθενούς από πνευματικές οντότητες, από παραστράτημα της ψυχής ή από μαγεία. Ανάλογα δε με την ασθένεια εφαρμόζουν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας; ξορκίζουν την οντότητα που έχει εισβάλει στον ασθενή, φέρνουν πίσω ψυχές που έχουν χάσει το δρόμο τους ή μάχονται τις μάγισσες, με την βοήθεια υπερφυσικών δυνάμεων. Έχουν δε την δύναμη να θεραπεύσουν ή να προκαλέσουν ασθένειες.
Οι αρχές της θεραπείας
Υπάρχουν βασικές αρχές που ακολουθούν οι παραδοσιακοί θεραπευτές σήμερα, όπως τους τις δίδαξαν οι πρόγονοί τους χιλιάδες χρόνια πριν και διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.
Η ιατρική χρειάζεται χρόνο και ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Οι ινδιάνοι αναγνώρισαν ότι δεν πρέπει κάποιος να ξεκινά τη θεραπεία ενός ασθενή αν δεν έχει στη διάθεσή του επαρκή χρόνο για να αναρρώσει ο ασθενής. Χρειάζεται ατελείωτες ώρες θεραπείας και υπομονής. Η ανάρρωση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης ασθενούς με θεραπευτή. Οι θεραπευτές πιστεύουν ότι, για να είναι επιτυχής μια θεραπεία πρέπει να δημιουργήσουν μια καλή σχέση με τον άρρωστο.
Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενέργεια ίασης. Η ενέργεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο χρόνος που διατίθεται για ένα ασθενή είναι αρκετός. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές ακόμα και σήμερα εργάζονται αποκλειστικά και μόνο με ένα ασθενή μέχρις ότου θεραπευτεί.
Τα βιολογικά συστήματα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο κατά μήκος όλων των ενεργειακών επιπέδων. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές θεωρούν ότι η φύση είναι ίδια σε κάθε επίπεδο. Συνεπώς οι αρχές οδηγούν τη κίνηση του άστρων και ηλίου είναι αυτές που διέπουν τη λειτουργεία του ανθρώπινου σώματος.
Επιδράσεις από το σύγχρονο τρόπο ζωής αδρανούν τους καταλύτες που επιδρούν στην αλλαγή. Οι παραδοσιακές θεραπείες στηρίζονται στην αυτογνωσία και τη πνευματική διερεύνηση. Ο σύγχρονος κόσμος αποσπά τον ασθενή από τη μελέτη του εγώ του. Πρέπει λοιπόν ο ασθενής να μεταφερθεί στη φύση και την ηρεμία, για να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία. Ο μοντέρνος πολιτισμός μάς διδάσκει συστηματικά να αγνοούμε τα συναισθήματά μας και να τα διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα. Δεν πρέπει να αγνοούμε τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες, αλλά αντίθετα να της καλλιεργούμε.
Η ψυχολογική αλλαγή απαιτεί πολλές φορές ένα διάλλειμα από τους καθημερινούς γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τους θεραπευτές όταν ήμαστε σε συνεχή εγρήγορση το σώμα δεν μπορεί να ξεκουραστεί και να ανανεώσει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Για αυτό και ο ύπνος θεωρείται απαραίτητο συστατικό της ζωής και ακολουθείτε ως βασικό στοιχείο της θεραπείας.
Τέλος, η τελετή είναι απαραίτητη για να ζητηθεί βοήθεια από τα πνεύματα και να θεραπευτεί ο ασθενής. Η νηστεία και τα οράματα είναι σημαντικά για τη προσωπική ανάπτυξη και για τη διευκόλυνση της θρησκείας.
Μαυρίδου Δήμητρα
Leave a reply