Κουρκουμάς Curcuma longa

Το φυτό: Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα με την επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό το οποίο φτάνει μέχρι και το 1μ. ύψος. Εχει ριζώματα όμοια της οικογένειας της πιπερόριζας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική ουσία για τη χρυσοκίτρινη βαφή, στη συνέχεια βρέθηκε ότι διατηρεί τα τρόφιμα. Επίσης είναι η βάση του κάρυ.

Υπάρχει επίσης παραδοσιακή χρήση της κιτρινόριζας στον τομέα των «καλλυντικών», κι όπως συνηθίζεται σε ορισμένες περιοχές της Ινδία, η πάστα του κουρκουμά που ετοιμάζεται για τους νεόνυμφους πριν από το γάμο για να δώσει λάμψη στο δέρμα και προστατεύει το σώμα από τις βακτηριακές λοιμώξεις. 

Στο επίπεδο των καλλυντικών, ο πλούτος της σε turmérones, ισχυρά αντιοξειδωτικά, προσφέρει εξαιρετική δυνατότητα ως αντιγηραντική δράση.

Ο Κουρκουμάς έχει μακρά λοιπόν ιστορία ως φάρμακο, ως μπαχαρικό και ως χρωστική ουσία. Αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό για την υγεία και την ομορφιά μας!

Tο αιθέριο έλαιο Κουρκουμάς: Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού κουρκούμη και εξάγεται μέσω εκχύλισης με CO2 της ρίζας του φυτού. Είναι εγγενές στην Ασία και αποτελεί σημαντικό μέρος της παραδοσιακής ιατρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το αιθέριο έλαιο Κουρκουμάς είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιελονοσιακές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο είναι τόσο ευχάριστο όσο και αποτελεσματικό για να φέρει μια ευχάριστη  μυρωδιά στα καλλυντικά.

Τέλος, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο Κουρκουμά θα είναι μια πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις των γλυκών και ζεστών γεύσεων.

Αρωμα: Το άρωμά του είναι πικάντικο, ξυλώδες. Σχετίζεται με το τσάκρα ηλιακό πλέγμα, και επιτρέπει να εστιάσει κάποιος την ενέργειά του για τις πραγματικές αξίες της ζωής. Φέρνει αισιοδοξία, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Το αιθέριο έλαιο Κουρκουμάς έχει αντισηπτικές, ηρεμιστικές, αποσυμφορητικές και μαλακτικές ιδιότητες. Καταπραΰνει τις φλεγμονές που σχετίζονται με αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, διαταραχές των αρθρώσεων και διάφορες χρόνιες ασθένειες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής φλεγμονής. Είναι γνωστό ως διεγερτικό, καθώς δεν ενισχύει μόνο το μεταβολισμό αλλά επίσης προάγει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική βιομηχανία, λόγω των αντισηπτικών, αντιμικροβιακών, αντιβακτηριδιακών, αντιμυκητιασικών και αντιπαρασιτικών του ιδιοτήτων. Μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να φαίνεται νεότερο, βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, βοηθά στην επιβράδυνση της εμφάνισης ρυτίδων και προστατεύει το δέρμα από τη μόλυνση και τον ερεθισμό. Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει, διεγείρει την αναγέννηση των κυττάρων, εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των θυλάκων των τριχών, ενώ παράλληλα εξαλείφει τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές στο τριχωτό της κεφαλής.

Το αιθέριο έλαιο του Κουρκουμά (Κιτρινόριζα) ΒΙΟ συνδυάζεται πολύ καλά με: Φασκόμηλο, Πιπερόριζα, Ιεροβότανο, Yλάνγκ–Yλάνγκ και Μαύρο πιπέρι.

Στην υγεία, το αιθέριο έλαιο Κουρκουμάς αναγνωρίζεται για αυτές τις ιδιότητες:

 

  • Διευκολύνει την πέψη και διεγείρει την έκκριση της χολής.
  • Δρα αντιπαρασιτικά και αντιμυκητιακά
  • Παρασιτοκτόνο (Vermifuge), είναι ενεργό ενάντια σε εντερικούς σκώληκες (στρογγυλά σκώληκα, σκώληκες …). Αντιβακτηριακές μελέτες δείχνουν συγκεκριμένα μια δράση σε Staphylococcus aureus (κοινό σε νοσοκομειακές λοιμώξεις) και Listeria monocytogenes.
  • Βοηθά σε διαταραχές του πεπτικού
  • Σε πεπτική και ηπατοκυτταρική ανεπάρκεια
  • Αεροφαγία, εντερικό αέριο
  • Κολίτιδα
  • Γενικά διαταραχές του παχέος εντέρου και σταΚονδυλώματα
  • Απομακρύνει τον σκώρο

Στο τομέα της ομορφιάς, το αιθέριο έλαιο του Κουρκουμάς αναγνωρίζεται για αυτές τις ιδιότητες:

  • Οι αντιοξειδωτικές τουρμερόνες που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο, βοηθούν το δέρμα να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες που είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανση.
  • Βελτιώνει τη χροιά του δέρματος.
  • Ενεργό κατά της πιτυρίδας

Τέλος, στην κουζίνα:

«Με πικάντικη και ξυλώδη γεύση, είναι απαραίτητος στην ινδική κουζίνα, και της Αφρικανικής και αλλού. Αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επίσης στα ψάρια, στα πουλερικά, στο βοδινό κρέας, στο χοιρινό, στα λαχανικά, στα ζυμαρικά, στα αυγά, στις σούπες και ακόμη και στις σαλάτες, με τη μορφή ενός αρωματισμένου ελαίου.

Συνιστάται επίσης :

  • Στα θαλασσινά
  • Στις πατάτες
  • Στις μαρμελάδες φρούτων (δαμάσκηνα, βερίκοκα …)
  • Στις τηγανίτες και κέικς
  • Στο ρυζόγαλο

Επειδή είναι πολύ ισχυρό, χρησιμοποιείτε μόνο 1 έως 3 σταγόνες σε όλο το παρασκεύασμα.

Βάρος 200 g
Ποσότητες

, , , ,