Λιβάνι Boswellia serrata

Ιστορία: Το λιβάνι είναι μια αρωματική ρητίνη με μια μακρά ιστορία της χρήσης. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για πολλά θεραπευτικά οφέλη, είναι ένα παγκοσμίως γνωστό θυμίαμα, και αποτελεί πηγή ζωής για νομαδικές φυλές. Το λιβάνι ήταν πάντα συνώνυμο με την πνευματικότητα. Όπως το Μύρο, ήταν μια πηγή πλούτου του αρχαίου κόσμου, αξίας ίσης με πολλούς πολύτιμους λίθους και μέταλλα. Το λιβάνι έχει αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του εμπορίου για τουλάχιστον 3.000 χρόνια.

Πηγή αιθέριου ελαίου: Το λιβάνι είναι μια αρωματική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Boswellia Serrata, δέντρο εγγενές στη Σομαλία, την Ανατολική Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδία.

Το αιθέριο έλαιο γνωστό και ως “ινδικό Λιβάνι” προέρχεται από απόσταξη ατμού της ρητίνης του ινδικού δέντρου (Boswellia serrata) και είναι ελαφρώς παχύρευστο και κιτρινωπό. Πιστεύεται ότι επειδή είναι το παλαιότερο τεκμηριωμένο Λιβάνι, το Λιβάνι Serrata μπορεί να είναι το Λιβάνι που αναφέρεται στην ιατρική της Αγιουρβέδα.

Χημική σύνθεση: Οι κύριες αρωματικές ουσίες του είναι: α-πινένιο 22-45%, D-λιμονένιο 6-22%, παρα-κυμένιο 5-12%, δ-3-καρένη 13-25%. Σε μια μελέτη που έλαβε χώρα στην Ταιβάν το 2015 αποδείχθηκε ότι το D-λιμονένιο που εμπεριέχεται στη χημική δομή του.

Περιέχει περισσότερες από 200 ατομικές φυσικών χημικών ουσιών, δίνοντας το άρωμα ένα πολύ σύνθετο μπουκέτο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αναλογία αυτών των συστατικών ανάλογα με το μικρο-κλίμα, όπου τα δέντρα μεγαλώνουν, ή εποχή κατά την οποία η ρητίνη συλλέγεται, και μια σειρά από άλλους παράγοντες.

Κύρια συστατικά είναι τα ισομερή πινένιου και το λιμονένιο. Το α-θουγένιο και η 1,8-κινεόλη περιλαμβάνονται σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Πλούσιο σε βοσβελικά οξέα, ουσίες που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και  βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

Χρώμα: Άχρωμο έως ανοιχτό κίτρινο.

Άρωμα: Το Λιβάνι Serrata έχει ένα χαρακτηριστικό, γήινο ξυλώδες και πικάντικο άρωμα με μια ελαφριά νότα εσπεριδοειδών.  Είναι πιο γλυκό και λεπτό από τα υπόλοιπα Λιβάνια (Carterii και Thurifera), με νότες κορυφής τερπενικού πεύκου.

Νότα: Βασική

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό, αντι-υπερλιπιδαιμικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό, αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, αποσυμφορητικό, αποσμητικό, κυτταροπλαστικό και διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρήσεις: Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι Serrata χρησιμοποιείται συχνά από εκπαιδευτές γιόγκα, φυσιοθεραπευτές και άλλους θεραπευτές, βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και στην πνευματική ανύψωση. Το άρωμα του αιθέριου ελαίου Λιβανιού δρα και ως αντικαταθλιπτικό, λειτουργεί ως ηρεμιστικό σε καταστάσεις υπερέντασης και άγχους, απομακρύνει την νευρική ένταση και τις φοβίες. Η διάθεση ανεβαίνει, το άγχος, στρες και οι εφιάλτες εξαφανίζονται ενώ δημιουργείται η απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης.

Βελτιώνει επίσης τη μνήμη, προωθεί το λείο δέρμα και είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο κατά της ακμής και κατά των ρυτίδων.

Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι Serrata χρησιμοποιείται εκτός από την οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, στις κράμπες εμμηνόρροιας, στη νόσο του Κρον, στην ελκώδη κολίτιδα, στη βελτίωση της στοματικής υγείας  και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα συμβάλει στη μείωση βλέννας σε περίπτωση γρίπης και κρυολογήματος.

Λέγεται ότι το λιβάνι καθυστερεί την εμμηνόπαυση και μειώνει τις κράμπες της περιόδου, τη ναυτία, τους πονοκεφάλους και τις εναλλαγές της διάθεσης.

Η βιομηχανία καλλυντικών κάνει χρήση της ιδιότητας της αναγέννησης του δέρματος στη φροντίδα του ώριμου δέρματος και το περιλαμβάνει σε επουλωτικές αλοιφές για πληγές. Το χαρακτηριστικό άρωμα του βιολογικού αιθέριου ελαίου Λιβανιού χρησιμοποιείται επίσης σε αρώματα και προϊόντα περιποίησης, όπως σε αρώματα δωματίων, αλλά και σε προϊόντα χαλάρωσης στο μπάνιο. Κατάλληλο για ώριμες επιδερμίδες, εξισορροπεί την λιπαρή επιδερμίδα, βοηθά σε περιπτώσεις ακμής, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές αλλά και τις πανάδες.

Το λιβάνι εφαρμόζεται συνήθως στο δέρμα έπειτα από διάλυση σε οποιοδήποτε  ή λάδι-βάση εισπνέεται με συσκευή αρωματισμού χώρου και  χρησιμοποιείται επίσης σε τρόφιμα, καλλυντικά, σαπούνια και ποτά.

Συνταγές

  • Σε συσκευή αρωματισμού χώρου, χρησιμοποιήστε 3-5 σταγόνες.
  • Τοπικά, αναμείξτε 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου με 5ml λάδι-βάση και εφαρμόστε στους καρπούς και το πίσω μέρος του λαιμού.
  • Για άμεσο αποτέλεσμα, προσθέστε 1-2 σταγόνες στην παλάμη του χεριού σας, τρίψτε μαζί και καλύψτε τη μύτη/στόμα και εισπνεύστε.
  • Στο μπάνιο, προσθέστε 2-3 σταγόνες σε λάδι-βάση ή άλατα μπάνιου για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα ενώ θρέφετε το δέρμα σας
  • Μασάζ Προσώπου, προσθέστε 1 σταγόνα σε 5ml λάδι-βάση πριν τον ύπνο για να αναζωογονήσετε το δέρμα,
  • Σε έτοιμες Κρέμες και Γαλακτώματα, προσθέστε μερικές σταγόνες σε προϊόντα περιποίησης για επιπλέον θρέψη.
  • Συνιστώμενο μείγμα για ξηρό δέρμα: Αναμείξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο Λιβάνι + 3 σταγόνες Palmarosa + 2 σταγόνες Καρότο + 2 σταγόνες Λεβάντα + 3 σταγόνες Σανταλόξυλο σε 30ml φυτικού λάδι-βάση νυχτολούλουδο 50%+ σιτέλαιο 10%+ λάδι Αβοκάντο 40% και επαλείψτε μια φορά την ημέρα, το βράδυ.
  • Επικοινωνήστε μαζύ μας να σας ετοιμάσουμε τις συνταγές: info@tropos-zois.gr

 

Συνδυάζεται καλά με: Βασιλικό, Περγαμόντο, Κέδρο, Χαμομήλι, Κανέλα, Φασκόμηλο, Κορίανδρο, Γεράνιο, Πιπερόριζα, Πορτοκάλι, Σανταλόξυλο, Ιεροβότανο, Γαρύφαλλο, Λάιμ, Ευκάλυπτο, Άρκευθο, Λεμόνι, Νερολί, Δεντρολίβανο, Λεμονόχορτο, Μύρο, Πτιγκρέιν.

 

Προφυλάξεις: Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι είναι μη-τοξικά και μη-ερεθιστικές και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους ανθρώπους. Να το αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,  μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό. Προσοχή! Μην το χρησιμοποιείτε κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης.

 

To πόσιμο αιθέριο έλαιο Λιβάνι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν με σημαντική θεραπευτική αξία, η οποία αποδίδεται στις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ανοσοενισχυτικές, αντικαταθλιπτικές και τονωτικές ιδιότητές του. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, ενώ σε μια κρίση άσθματος, συμβάλλει στην επιβράδυνση και εμβάθυνση της αναπνοής επιφέροντας ανακούφιση και χαλάρωση. Επιπλέον, είναι πολύ ευεργετικό για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος, καθώς και την επούλωση ελκών και τραυμάτων.

Τα πόσιμα αιθέρια έλαια μπορούμε να τα λαμβάνουμε είτε προληπτικά, αφού ως προβιωτικά, τονώνουν άμεσα τον οργανισμό μας είτε και θεραπευτικά σε περίπτωση, ίωσης, γρίπης ή κρυολογήματος. Κάθε αιθέριο έλαιο διαθέτει όμως και επιπλέον ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν κατάλληλο για συγκεκριμένη χρήση.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται εντριβές της οσφυϊκής μοίρας και της σπονδυλικής στήλης. Σε φλεγμονώδεις νόσους όπως η αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθροπάθεια και οι αθλητικές κακώσεις το βιολογικό αιθέριο έλαιο Λιβανιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έλαιο μπάνιου ή μασάζ.

Βάρος 100 g
Ποσότητες

, , , ,