Χαμομήλι Ρωμαϊκό

(Anthemis nobilis or chamaemelum nobile)

Περιγραφή

Oικογένεια: Σύνθετα (Composita)
Πλανήτης: Σελήνη
Ιστορία και μύθος: Η λατινική λέξη «nobilis», αναφέρεται διότι είναι ένα ευγενές
λουλούδι, καθώς είναι ένα φυτό με πολλές χρήσεις. Σύμφωνα με τον Culpeper, για
τους Αιγυπτίους ήταν ένα βότανο αφιερωμένο στον ήλιο για να θεραπεύσει πυρετούς
και στο φεγγάρι για την ψυκτική του ικανότητα. Αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί
για ιατρικούς σκοπούς και θεραπεία του δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα,
ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Οι αρχαίοι έλληνες το ονόμαζαν «μήλο της Γης» εξαιτίας του απαλού, και γλυκού
αρώματός του. Το αφέψημα του χαμομηλιού είναι φημισμένο επειδή βοηθάει στην
δυσκοιλιότητα και επειδή προάγει ήρεμο ύπνο. Χρησιμοποιείτο εκτεταμένα στα
σαμπουάν, στις μέρες μας χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμητολογία και στην
αρωματοποιία. Επίσης πιστεύεται ότι βοηθάει στον ίκτερο και στα προβλήματα του
συκωτιού.

Περιγραφή φυτού: Το φυτό καλλιεργείται ευρέως στην Κεντρική και Ανατολική
Ευρώπη. Τα φύλλα του είναι δαντελωτά με μικρά λευκά λουλούδια, σαν μαργαρίτες.
Τα λουλούδια του καλλιεργημένου Ρωμαϊκού χαμομηλιού αποτελούνται εξ
ολοκλήρου από πέταλα και το κιτρινωπό κέντρο είναι συμπαγές. Τα άνθη του
λουλουδιού χρησιμοποιούνται και στην ιατρική βοτανολογία. Η άγρια ποικιλία με
το ίδιο λατινικό όνομα έχει μόνο μια σειρά από πέταλα και συχνά αναφέρεται σαν
Σκωτσέζικο χαμομήλι.

Προέλευση: Αυτοφυές στην Βρετανία αλλά καλλιεργείται στην Γερμανία, Γαλλία
και Μαρόκο.

Ποικιλίες: Yπάρχουν πολλές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο αλλά το ρωμαϊκό το
γερμανικό, και το αγγλικό γνωστό και ως γλυκό χαμομήλι χρησιμοποιούνται
περισσότερο. Το γερμανικό χαμομήλι είναι λίγο μικρότερο σε ύψος.
Μέθοδος λήψης: Απόσταξη ατμού από τα λουλούδια. Τα άνθη αυτού του
χαμομηλιού περιέχουν και αυτά όπως το Γερμανικό ένα άχρωμο συστατικό το οποίο
αποσυντίθεται κατά την διαδικασία της απόσταξης για να παραχθεί το αζουλένιο,
αλλάζοντας σε μπλε χρώμα κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Ετσι, όταν
αποστάζονται τα άνθη για να παραχθεί το αιθέριο έλαιο (υψηλό σε εστέρες) διαφέρει
στο χρώμα από γαλαζοπράσινο σε πρασινοκίτρινο και αυτό εξαρτάται από την
ποσότητα αζουλενίου που παράγεται κατά την διάρκεια της απόσταξης.

Άρωμα: Είναι λίγο πιο πιπεράτο άρωμα από ότι το Γερμανικό χαμομήλι.
Δύναμη αρώματος: Δυνατό

Χρώμα: Εχει ένα ανοιχτό γαλάζιο χρώμα που κιτρινίζει με τον καιρό και μα ζεστή γλυκιά φρουτώδη μυρωδιά. Είναι γλυκό, φρέσκο, εξωτικό και πλούσιο άρωμα. Είναι κοινώς αποδεκτό με τη καλύτερη μυρωδιά από τα τρία χαμομήλια. Το αιθέριο έλαιο όπως και του γερμανικού περιέχει αζουλένιο (ισχυρός αντί-φλεγμονώδης παράγοντας) που στην πραγματικότητα δεν παρουσιάζεται στο το ίδιο το φυτό αλλά σχηματίζεται στο αιθέριο έλαιο. Το γερμανικό χαμομήλι περιέχει λίγη μεγαλύτερη ποσότητα και το χρώμα του είναι βαθύ μπλε και καμιά φορά είναι γνωστό ως “ουγγαρέζικο χαμομήλι’’.


Νότα: Μεσαία

Xημική σύνθεση: Περιέχει οξύ και τερπίνη υψηλό σε εστέρες.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι απολυμαντικό, αντισηπτικό, αντιφλογιστικό, αντιφλεγμονικό, χαλαρωτικό, καταπραϋντικό. ηρεμιστικό, επουλωτικό, αναλγητικό, αντισπασμολυτικό, αντιβακτηριδιακό, για το πεπτικό για το συκώτι, για το νευρικό σύστημα, αντιαναιμικό.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι απολυμαντικό, αντισηπτικό, αντιφλογιστικό,
αντιφλεγμονικό, χαλαρωτικό, καταπραϋντικό. ηρεμιστικό, επουλωτικό, αναλγητικό,
αντισπασμολυτικό, αντιβακτηριδιακό, για το πεπτικό για το συκώτι, για το νευρικό
σύστημα, αντιαναιμικό.

Θεραπευτικές χρήσεις: Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αυτού του αιθέριου ελαίου και
δεν συμπίπτουν απόλυτα οι θεραπευτικές ιδιότητές τους όπως το άγριο Χαμομήλι ή
Μαροκινό (Ormenis mixta ή ormenis multicaulis ή anthemis mixta) το οποίο είναι το
λιγότερο ισχυρό.
Οι κυριώτερες χρήσεις είναι αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, καταπραϋντικές και
ηρεμιστικές. Είναι ένα καλό αντικαταθλιπτικό. Είναι εξαιρετικό σε δερματικές
παθήσεις, καθώς μειώνει τις κοκκινίλες και πόνο. Είναι ένα από τα λίγα έλαια που
μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα πάνω στο δέρμα, ή στα παιδιά. Xρησιμοποιείται
επίσης για τις μολύνσεις του ουροποιητικού, αρθρίτιδα, πόνους δοντιών και αυτιών,
νευραλγίες και ερεθισμούς των θηλών. Εξαιρετικό για πεπτικά προβλήματα
(κολικός), πόνους περιόδου, νευραλγίες. Είναι αντί-φλεγμονώδες και χρησιμοποιείται
για αλλεργίες και εκζέματα, (σε κατάπλασμα) και για πληγές..

Πνεύμα-Ψυχή: Δίνει την άισθηση της ηρεμίας από άγχος, αγωνία,θυμό και διώχνει
φοβίες. Δίναι μια ισορροπημένη ηρεμία και απομακρύνει στενοχώριες και σκέψεις
από το νου μας. Bοηθά στις αϋπνίες και ηρεμεί γενικά το πνεύμα και την ψυχή.
Σταθεροποιεί το Kεντρικό Nευρικό Σύστημα και ισορροπεί όλες τις νευρικές
εντάσεις. Xαλαρώνει, διώχνει πονοκεφάλους, φοβίες και ανανεώνει την κακή
διάθεση. Σε καταστάσεις μελαγχολίας και κατάθλιψης δίνει ενέργεια. Eίναι ένα
αιθέριο έλαιο που ηρεμεί υπερκινητικά παιδιά (σε αρωματικό λύχνο) και εγκύους από
κακή διάθεση.

Σώμα: Bοηθά στην άμυνα του οργανισμού. Tο χαμομομήλι λέγεται και αιθέριο έλαιο
της μήτρας. Eίναι κατάλληλο για όλα τα γυναικολογικά προβλήματα και
γυναικολογικές παθήσεις μέχρι τις ημικρανίες που δημιουργούνται από την
εμμηνόπαυση. Eίναι ένα χαλαρωτικό και αντισπασμολυτικό στο πεπτικό σύστημα και
σε κράμπες. Bοηθά στους πόνους των μυών και νευρικά προβλήματα. Eίναι ένα
αντιεγκαυματικό αιθέριο έλαιο. Eπιδρά στα αρθριτικά και σε ρευματισμούς, πόνους
στις κλειδώσεις και στραμπουλίγματα σε αθλητές και αθλήτριες (με κομπρέσσα).
Eπιδρά στο πεπτικό σύστημα, καύσεις, κολικό, δυσπεψία.
Xρησιμοποιείται για τις μολύνσεις του ουροποιητικού, αρθρίτιδα, πόνους δοντιών και
αυτιών, νευραλγίες και ερεθισμούς των θηλών. Σε κατάπλασμα καταπραΰνει το
έκζεμα, και τις πληγές.

Δέρμα: Καταπραΰνει τα καψίματα, έλκη, χιονίστρες και φλογισμένα τραύματα.
Χρήσιμο στις δερματίτιδες, ακμή, έρπη, ψωρίαση, υπερευαίσθητα δέρματα, και
γενικώς σε αλλεργικές καταστάσεις. Καλό για τα ξηρά δέρματα. Ένα εξαίρετο
καθαριστικό για το δέρμα.
Mε την χρήση της κομπρέσας είναι κατάλληλο για δερματοπάθειες ξηρά εκζέματα,
τις λειχήνες, την ψωρίαση και τις φαγούρες. Eίναι ιδανικό για εγκαύματα, ουλές,
πληγές. Kατάλληλο γι αλλεργικά δέρματα. Eίναι πολύ καλό για ξηρά δέρματα (τα
χαλαρώνει και στην αναγέννηση του κυττάρου). Pυθμίζει τη ροή σμήγματος στην
ακμή και λιπαρά δέρματα, έχει την τάση να καταπραΰνει κοκκινίλες, φλογώσεις και
ερεθισμούς του δέρματος.

AΛΛEΣ XPHΣEIΣ: Χρησιμοποιείται για φαρμακευτικές αλοιφές, (αντισηπτικές),
σαπούνια, καλλυντικά, αρώματα, σαμπουάν μαλλιών, προϊόντα μπάνιου και
απολυμαντικά σπιτιού. Κάποιες φορές προστίθεται σε λικέρ.

Τρόποι χρήσεις: μπάνια, κομπρέσες, περιποίηση μαλλιών, εισπνοή, μασάζ,
αρωματισμός χώρου.

Αναμειγνύεται καλά με: Γεράνιο, Λεβάντα, Νερολί, Μαντζουράνα, Κέδρο, Λιβάνι,
Ροδόξυλο, Υλάνγκ-υλάνγκ, Τριαντάφυλλο, Ιεροβότανο, Γιασεμί, Αγγελική, Βενζόη,
Περγαμόντο, Παλμαρόζα, Τριαντάφυλλο, Σάνταλο, Τσαγιόδεντρο.

Προφυλάξεις: Mερικά άτομα όμως παρουσιάζουν αλλεργία στο Χαμομήλι. Δεν
επιτρέπεται η παράλληλη χρήση του όταν κάνουμε Oμοιοπαθητική.
Είναι μη-τοξικό μη-ερεθιστικό. Να χρησιμοποιείται καλά αραιωμένο.

Προσοχή: Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα με αλλεργία, γι αυτό καλύτερα να
χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το Γερμανικό χαμομήλι που είναι πιο ήπιο.
Οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.
Ήπιο αρκετά για βρέφη και παιδιά σε χαμηλή δοσολογία.

Ποσότητες

, , ,