Χρήσεις του στην μαγειρική
Χρησιμοποιείται στην κινεζική μαγειρική και, μαζί με την κάσια την κανέλα, το
γαρύφαλλα, τον μάραθο και σπόρους πιπεριού sichuan είναι από τα πιο γνωστά κινέζικα
μπαχαρικά. Ταιριάζει στην πάπια και συνταγές χοιρινό κρέας, παϊδάκια. Επίσης με την
παραγἠ ποτών.
Κολικός του εντέρου
Αναμείξτε 5 σταγόνες Λευκόδεντρο (Cajuput) + 6 σταγόνες Αστεροειδή γλυκάνισο +
4 σταγόνες Λεβάντα, σε 30ml βάση Ελαιολάδου. Εφαρμόστε στην κοιλιά και κάντε
μασάζ με απαλές, δεξιόστροφες κινήσεις.
Τα αιθέρια έλαια είναι η ζωή, η καρδιά και η «ψυχή» του φυτού, η ζωική του δύναμη, η
«βιοενέργειά του». Η εσωτερική λήψη των αιθέριων ελαίων έχει ως αποτέλεσμα την
ταχύτατη απορρόφησή τους από τον οργανισμό, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην
άμεση ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου και στην
ολιστική προαγωγή της υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου.
Αφέψημα
1 κουταλάκι του γλυκού από τριμμένο γλυκάνισο (ή ένα αστεράκι) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο
όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 – 10 λεπτά και μετά από
ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.
Συνταγές μαγειρικής με αστεροειδή γλυκάνισο:
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ
Προετοιμασία:
Η σούπα αυτή δεν πρέπει να είναι θολή στην όψη ούτε πηχτή και αυτό να μη μας
ανησυχήσει.
Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 15΄ περίπου
Υλικά (για 4 άτομα)
Για το ζωμό
• 2 κεφάλια πεσκανδρίτσας γύρω στα 3 κιλά (ή 1 κεφάλι αν βρείτε μεγάλο ή περισσότερα
αν δεν βρείτε αρκέτα μεγάλα), καλά πλυμένα με αρκετό κρύο νερό έτσι ώστε να φύγουν
τυχόν αίματα)
• 40 ml ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αποξεραμένο σκόρδο
• 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. καρότα, βιολογικά, τριμμένα στον χονδρό τρίφτη
• 70 γρ. σέλερι τριμμένο στον χονδρό τρίφτη
• 100 γρ. ντόματα από κονσέρβα, ψιλοκομμένη
• 750 ml λευκό ξηρό κράσι
• 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
• 1 φύλλο δάφνης
• 15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
• 2 τεμάχια αστεροειδούς γλυκάνισου
Για τη σούπα
• 250 γρ. καρότα, βιολογικά, κομμένα σε μικρά κυβάκια
• 200 γρ. φινόκιο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 250 γρ. πατάτες, βιολογικές, κομμένες σε μικρά κυβάκια, τα οποία βάζουμε σε κρύο
νερό μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε για να μη μαυρίσουν
• 1/2 ματσάκι μυρώνια δεμένα με κλωστή (αν δεν βρείτε, βάλτε μαϊντανό αποξεραμένο)
• 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή ξερό
• Aλάτι, πιπέρι
• Eαιόλαδο και χυμός λεμονιού, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Ζωμός: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το
κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να
μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε την ντομάτα και μετά 1 λεπτό τα κεφάλια της πεσκανδρίτσας και το κρασί.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να αρχίσει να βράζει το κρασί. Μόλις βράσει
για 2 λεπτά, ρίχνουμε αρκετό νερό έτσι ώστε να καλυφθεί καλά το ψάρι και προσθέτουμε
τη δάφνη, το θυμάρι, το πιπέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Μόλις αρχίσει ο ζωμός να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε (πρέπει να
βλέπουμε πολύ λίγες και «απαλές» φουσκάλες) για 30 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε 1
μεγάλο κεφάλι ψαριού θα χρειαστεί να το βράσουμε για 45 λεπτά περίπου.
Προσοχή: Πριν ακόμα ο ζωμός αρχίσει να βράζει, εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε το
ξάφρισμα το οποίο θα συνεχίσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού του ψαριού.
Προμηθευτείτε τον αστεροειδή γλυκάνικο.
Add comment