Το Ταραξάκο, είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού. Λέγεται αλλιώς αγριοράδικο ή
“πικραλίδα”.
Οικογένεια: Compositeae ή Asteraceae
Γένος: Taraxacum
Είδος: Ταραξάκο ή πικραλίδα ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο ή Taraxacum
officinale L. ή Dandelion (το δόντι του λιονταριού)
Το Ταραξάκο, είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού. Λέγεται αλλιώς αγριοράδικο ή
“πικραλίδα”. Η καταγωγή της λέξης είναι ελληνική και σημαίνει, αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.
Για το βότανο ταραξάκο πατήστε εδώ.
Ας δούμε όμως με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει αυτό το ταπεινό «χορταράκι».
Είναι ένα χειμωνιάτικο φυτό που αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και αποτελεί ένα πολύτιμο άγριο φαγώσιμο. Είναι ένα πολύ γνωστό πολυετές ποώδες φυτό χωρίς στέλεχος, δηλ. όλα τα φύλλα του βγαίνουν παράρριζα (κατ’ ευθείαν από τη ρίζα του). Γι’ αυτό και όταν το συλλέγουμε, το μαχαίρι μπαίνει λίγο πιο βαθιά στο έδαφος, αλλιώς θα μας μείνουν όλα τα φύλλα στο χέρι, εν αντιθέσει με την πρακτική που κάνουμε στα άλλα είδη ραδικιού, όπου για προστασία της χλωρίδας τα κόβουμε ψηλά στη ρίζα, ώστε μετά να πετάξει ξανά. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία, γενικά στο βόρειο ημισφαίριο, αν και πλέον έχει αποικήσει παντού σχεδόν στον κόσμο. Έχει παρά πολλές ποικιλίες που δυσκολεύουν την ταξινόμηση τους αλλά όλες έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Έχει πολύ χαρακτηριστικά οδοντωτά φύλλα (εξ’ ου και το όνομα του στην Αγγλία: «δόντι του λέοντα») ή με λοβούς, και στο κέντρο αναπτύσσει, περισσότερα από ένα, ανθικά στελέχη τα οποία σχηματίζουν ένα κεφάλι με ζωηρό κίτρινο χρώμα. Πολλαπλασιάζεται και αγενώς (από τα ριζώματα του) αλλά και εγγενώς με σπόρους που ωριμάζουν ταχύτατα και μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις. Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθινόπωρο. Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ. Θα το βρούμε παντού, σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους και ως ενοχλητικό «ζιζάνιο» σε χλοοτάπητες.. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά. Συλλέγεται στο νεαρό στάδιο και είναι εξαιρετικής ποιότητας και με πολύ αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα Εκτός από βραστό (μπορούμε να βάλουμε και τις ρίζες, αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους), τρώγεται και ωμό σε σαλάτα.
Ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του τρώγονται. Επίσης χρησιμοποιούνται οι ρίζες
του αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική τους
δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση).
Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex). Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός
περιέχουν μια πικρή ουσία: τη λακτουπικρίνη (τερπενική λακτόνη), καθώς και τανίνες,
ινουλίνη καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα.
Οι πρωτόγονοι λαοί πίστευαν ότι η πικράδα έδινε δύναμη και ότι μπορούσαν να θεραπευθούν από μία ασθένεια πίνοντας ένα πικρό ποτό. Φυσιολογικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε πικράδα δημιουργεί ένα ερέθισμα στον οργανισμό και αυτό έχει σαν επακόλουθο να λειτουργήσουν οι αδένες και να παράγουν υγρά, π.χ. ένα πικρό ορεκτικό ποτό, ανοίγει την όρεξη και θέτει σε κίνηση τη λειτουργία της πέψης. Το ταραξάκο διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής. Ετσι θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και επίσης είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Επίσης πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική και στους άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα. Παρασκευάζονται από αυτό εκχυλίσματα, βάμματα και διαλύματα. Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το κάλιο που περιέχει έχει την αξία του διότι σαν διουρητικό που είναι δεν έχουμε απώλειες καλίου, καθώς τις αναπληρώνει με το κάλιο που περιέχει. Το τελειότερο διουρητικό! Κι αυτό γιατί, περιέχει το μέταλλο Κάλιο. Ως γνωστόν, τα άλλα διουρητικά, απoβάλλουν το Κάλιο από τον οργανισμό στερώντας από το σώμα μας το πολύτιμο αυτό μέταλλο. Το ταραξάκο όχι μόνο δε στερεί Κάλιο από τον οργανισμό, αλλά δίνει κι επιπλέον καθώς το ταραξάκο, θεωρείτε μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές Καλίου, το οποίο μάλιστα και συντηρείτε σε πολύ υψηλά επίπεδα.
- Eπίσης μειώνει το ουρικό οξύ
- Καταπολεμά τη κατακράτηση υγρών στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
- Καταπολεμά την υπέρταση
- Καταπολεμά το σκορβούτο
- Τονώνει ευχάριστα τον οργανισμό
- Καταπολεμά τις φλεγμονές ειδικά για παθήσεις του στήθους….
- Είναι αντιβηχικό….
- Μειώνει τη χοληστερίνη
- Μειώνει τα τριγλυκερίδα
- Εκπληκτικά αποτελεσματικό ανακουφιστικό και τονωτικό του στομάχου
- Έχει αποτοξινωτική δράση και δυναμώνει το σώμα.
- Αντιμετωπίζει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
- Βοηθάει στην αποτοξίνωση και λειτουργία του ήπατος
- Αποτοξινώνει συκώτι και χοληδόχο κύστη
- Είναι λιποδιαλυτικό
- Φέρνει σε ισορροπία τη χολή
- Λιπαίνει τον εντερικό σωλήνα
- Αντιμετωπίζει τη χολολιθίαση
- Καθαρίζει το αίμα
- Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών
- Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη
- Από τους ερευνητές, κρίνεται απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της σπλήνας
- Απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στη σπλήνα
- Αποτρέπει από τα αδενικά οιδήματα καθώς ρυθμίζει τους αδένες και στηρίζει τη σωστή
- τους λειτουργία
- Αντιρευματικό
- Κατά της αρθρίτιδας
- Αντιμετωπίζει τις χρόνιες ρευματοπάθειες
- Ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου
- Αντιμετωπίζει το έκζεμα
- Αντιμετωπίζει εντυπωσιακά τις χρόνιες δερματίτιδες
- Αντιμετωπίζει την ακμή
- Αντιμετωπίζει τη φαγούρα
- Αντιμετωπίζει τον ιό του έρπητα
- Ενισχύει τη πέψη των τροφών
- Αντιμετωπίζει τη παχυσαρκία
- Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
- Καταπολεμά την αϋπνία
- Ενισχύει την καθαρότητα και τη λειτουργικότητα του νου
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω το ταραξάκο, είναι προορισμένο να λύνει τα προβλήματα κάθε οργανισμού εξατομικευμένα! το ταραξάκο επίσης, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, και μέταλλα όπως, σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμη βιταμίνες: Α, Β όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή. Παρασκευάζουμε με όλα τα μέρη του φυτού – αποξηραμένα ή μη – αφεψήματα και εγχύματα.
Για το έγχυμα: Μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή και άνθη του βοτάνου για ένα μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό… μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό μας ή πριν τον βραδινό ύπνο.
Αριστο σαν αναψυκτικό το καλοκαίρι με την προσθήκη λεμονιού
Για το αφέψημα: 2-3 μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό, το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά και πίνουμε 3 φορές τη μέρα ή κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.
Add comment