ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κάθε μέρα πραγματοποιείται στον οργανισμό μας μια μάχη άμυνας. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα, βρίσκονται συνεχώς σε μάχη με τους διεγέρτες, οι οποίοι μπορούν λίγο ή πολύ να απειλήσουν την υγεία μας: Από το αβλαβές κρύωμα μέχρι κάποια επικίνδυνη μολυσματική νόσο.
Για το πώς θα μπορέσει το σώμα μας να κινητοποιήσει τις αμυντικές δυνάμεις στον καθένα, μας περιγράφει η ειδικευμένη στην ιατρική δημοσιογράφος Regine Schulte Strathaus.
Το δέρμα, οι βλεννογόνοι και τα υγρά του σώματος, δημιουργούν έναν πρώτο φραγμό στα ανεπιθύμητα μικρόβια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Αν καταφέρουν οι διεργέτες αρρώστιας (ιοί, βακτηρίδια και άλλες φύτρες) να περάσουν από το πρώτο εμπόδιο και να εισχωρήσουν στο αίμα μας και στο σωματικό ιστό, δραστηριοποιείται ένας πολύπλοκος, φυσικός αμυντικός μηχανισμός: Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινάει την αμυντική του μάχη. Για το πόσο γρήγορα και θετικά θα δουλέψει η αμυντική ομάδα, εξαρτάται από ειδικούς παράγοντες. Τέτοιοι είναι τα Τ-λεμφοκύτταρα για όλες τις δραστηριότητες άμυνας, τα λευκοκύτταρα, με τοξική αποδοτικότητα και τα φαγοκύτταρα.
Πόσο γρήγορα αποτελειώνουν τον επιτιθέμενο ιό που εισέβαλε στο σώμα μας, το καταλαβαίνουμε από την κατάσταση της υγείας μας. Σε ένα κρύωμα χωρίς πυρετό, αισθανόμαστε λίγο ή πολύ μια νηφαλιότητα και μια νύστα. Αντιδρούμε με πόνους στο λαιμό και με ένα ασταμάτητο συνάχι.
Σε ένα κρύωμα με πυρετό ή σε μια γρίπη από ίωση, είμαστε μερικές φορές για εβδομάδες ασθενείς, γιατί η αμυντική δύναμη του οργανισμού μας χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να εξοντώσει τα βακτηρίδια και τους ιούς που έχουν εισχωρήσει. Ένα εμβόλιο γρίπης, προσφέρει μια καλή προστασία από αρκετές ισχυρές και μερικές φορές απειλητικές για την ζωή επιθέσεις. Γιατί οι διεγέρτες του ιού της γρίπης έχουν την ιδιότητα, να αλλάζουν τη δομή τους. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιστρέψει στην κατάσταση του οργανισμού του προηγούμενου χρόνου, για να εξοντώσει δραστικά τους διεγέρτες. Το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει κάθε χρόνο να έχει καινούργια σύνθεση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορεί αν πολεμήσει μόνο τους διεγέρτες, που ήδη γνωρίζει από μνήμης. Ακόμη, και μετά από χρόνια, λειτουργεί η ανοσοποιητική μνήμη του, και έτσι είναι δυνατόν να εξοντωθούν οι διεγέρτες της αρρώστιας. Στα συστατικά των εμβολίων χρησιμοποιείται ανάλογα αυτή η αναγνώριση των ανοσοποιητικών κυττάρων. Μια μικρή ποσότητα του διεγέρτη τοποθετείται με το προστατευτικό εμβόλιο στο σώμα. Είναι αρκετή για να παρακινήσει, την δημιουργία των αντισωμάτων, και έτσι να αποθηκεύσει το σχέδιο. Αν όμως και πάλι εμφανιστεί μια αρρώστια, αυτή εκδηλώνεται λιγότερο έντονα και δεν απειλείται σε καμία περίπτωση η ανθρώπινη ζωή. Οι γλοβουλίνες (έτοιμα αντισώματα), έχουν μια παρόμοια αμυντική δράση, αλλά η προστατευτική δράση τους δεν διαρκεί όσο ένα εμβόλιο. Όπως ένα κλειδί στην κλειδαρότρυπα
Πριν όμως μπορέσουν να εξοντώσουν τους μικροoργανισμούς πρέπει πρώτα να τους αναγνωρίσουν. Και αυτό γίνεται ως εξής: Κάθε διεγέρτης έχει ορισμένες δομές στην επιφάνειά του, τα ειδικά αντιγόνα. Αυτά καθορίζουν την ανοσοποιητική απάντηση του σώματος. Το λεμφοσύστημα επιλέγει ανάμεσα σε 100 εκατομμύρια διαφορετικά αντισώματα. Και μπορεί να δημιουργήσει ακριβώς αυτόν τον τύπο αντισώματος που ταιριάζει σαν ένα κλειδί στην κλειδαρότρυπα για το ατελές αντίγονο. Μόνο από αυτή την αναγνωριστική διαδικασία, μπορεί ο διεγέρτης να καταπολεμηθεί τέλεια. Μόλις αναγνωρίσουν τον εισβολέα, ρίχνονται ανά δευτερόλεπτο χιλιάδες Β-λεμφοκύτταρα στο αίμα και εισβάλλουν εναντίον του. Στην διαδικασία αυτή εξοντώνεται ακόμα και αν κρυφτεί ανάμεσα στα κύτταρα. Διότι τα Τ-κύτταρα φονιάδες τρυπάνε τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν και τον διεγέρτη. Εμείς οι ίδιοι δεν αντιλαμβανόμαστε από όλη αυτή την διαδικασία, εκτός από έναν γρήγορο σφυγμό, μια χλωμάδα ή και πυρετό.
Φυτά για ερεθισμούς και βελτίωση
Με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να αμυνθούμε ενάντια στους διεγέρτες, ώστε η επίδραση να είναι καταλυτική Υπάρχει μια σειρά από φυτικά μέσα, που έχουν θετική δράση στο αμυντικό σύστημα. Από τα 400 περίπου φυτικά παρασκευάσματα, μόνο τα 30 έχουν ανοσοποιητικά κίνητρα, και είναι γραμμένα στη κόκκινη λίστα του φαρμακευτικού καταλόγου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα άλλα ομοιοπαθητικά διεγερτικά. Η δράση τους συνίσταται στο να προκαλούν ερεθισμούς στο ανοσοποιητικό σύστημα, να το διεγείρουν και να βελτιώνουν τα παραγωγικά κύτταρα γλοβουλίνης. Για να μην ερεθιστεί υπερβολικά και καταπονηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σημαντικό να δοθούν με ακριβή δοσολογία και διάρκεια, χωρίς να υπάρξουν υπερβολές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή δυναμωτική δράση. Μια ανοσοποιητική μετατροπή μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και την θεραπεία διαφόρων ιώσεων. Σε περίπτωση που δεν αρκεί μια θεραπεία με αυτές τις φυσικές ουσίες, μπορεί να επαναληφθεί ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Ήταν γνωστό στους Ινδιάνους που το χρησιμοποιούσαν για δύσκολες μολυσματικές αρρώστιες και για την θεραπεία των πληγών. Και η σύνθεση από εκχυλίσματα του δέντρου ζωής Thuja ή του άγριου Indigo, δυναμώνουν την αμυντική δύναμη. Μια κούρα 4-5 εβδομάδων με σταγόνες, από την αρχή της κρύας εποχής του έτους, σταθεροποιεί τη δράση ενάντια στους διεγέρτες της αρρώστιας.
Add comment