Κοτόπουλο ψητό με σάλτσα μαστίχας
· Ένα κοτόπουλο (1- ½ κιλό).
· Δύο κουταλιές βούτυρο
· Ένα καρότο
· Μια πατάτα
· Ένα κρεμμύδι
· Τρεις ρίζες σέλινο
· Ένα πράσο
· Ένα ποτηράκι κρασί αρετσίνωτο
·
· Καρυκεύματα
· Ένα κουτί φρουτοσαλάτα-κομπόστα
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με το βούτυρο και τα καρυκεύματα και ψήνουμε στο φούρνο, σε θερμοκρασία 200C.
Όταν ψηθεί το πουλερικό, το βγάζουμε από το ταψί και βάζουμε μέσα τα χορταρικά (καρότο, πατάτα, κρεμμύδι, σέλινο πράσο).
Τσιγαρίζουμε τα χορταρικά μέσα στο ταψί και στο τέλος τα σβήνουμε με το κρασί και δύο ποτήρια νερό.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσει επί 20΄και στην συνέχεια περνάμε το υλικό του ταψιού στο τρυπητό.
Το υγρό από το στράγγισμα το δένομε με δύο κουταλιές άνθος αραβοσίτου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαστίχα με μορφή σκόνης και τη φρουτοσαλάτα. Την οποία προηγουμένως έχουμε στραγγίσει και ξεπλύνει.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, τεμαχισμένο σε μερίδες και το καλύπτουμε με τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε την πιατέλα με πατάτα σε μορφή πουρέ.
Κεφτεδάκια ¨μεθυσμένα¨
· Χοιρινό κιμά (250 γραμμάρια)
· Μοσχαρίσιο κιμά (250 γραμμάρια)
· Τρία παξιμάδια μαύρα
· Δύο αυγά
· Λίγο ξύδι, αλάτι πιπέρι
· ½ ποτηράκι ούζο μαστίχα
ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τα παξιμάδια- που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά. Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές ¨μπάλες¨ στο εσωτερικό των οποίων έχουμε με επιδέξιο τρόπο τοποθετήσει ένα τεμάχιο τυριού – φέτα σε σχήμα μικρού κύβου. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.
Καρδιά φιλέτου σχάρας με σάλτσα μαστίχας
· Μια καρδιά φιλέτου μοσχαρίσιο
· 1 ποτήρι σάλτσα ψητού
· ½ κουτί μανιτάρια ολόκληρα
· 1 ποτήρι κρασί μαυροδάφνη
· 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
· ζωμός ½ λεμονιού
· 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
· λίγο αλάτι
Παρασκευή
Κόβουμε το φιλέτο σε στρογγυλά κομμάτια, τα χτυπάμε ελαφρώς τα λαδώνουμε και τα αλατίζουμε.
Τα τοποθετούμε στη σχάρα.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού σε τηγάνι, και τα αφήνουμε να ροδίσουν.
Τα σβήνουμε με το ξύδι, τη μαυροδάφνη και τη σάλτσα ψητού.
Τα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα και σοταρισμένα καθώς και τη μαστίχα σε μορφή σκόνης τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Σερβίρουμε το φιλέτο σε πιατέλα, περιλούζοντας το με τη σάλτσα, και το γαρνίρουμε με πατάτες στη χόβολη τις οποίες ανοίγουμε και προσθέτουμε μέσα στραγγιστό γιαούρτι.
Κατσικάκι στάμνας
· μηρός εριφίου (αποστεωμένος και κομμένος σε κύβους)
· 2 κουταλιές βούτυρο
· 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε σχήμα κύβου
· 3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές
· 1 ποτηράκι του κρασιού κουκουνάρι
· 1 ποτηράκι του κρασιού σταφίδα (μαύρη ψιλή)
· 2 ντομάτες, κομμένες σε σχήμα κύβων
· 2 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
· 2 κόκκοι μαστίχας σε μορφή σκόνης
· αλάτι, μαϊντανό(ψιλοκομμένο).
Παρασκευή
Τα παραπάνω υλικά, από την προηγούμενη μέρα, τα τοποθετούμε σε λεκάνη, για να μαριναριστούν.
Την επομένη, διαμοιράζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε πέντε ατομικές στάμνες.
Αφού φτιάξουμε ζύμη με νερό και αλεύρι, σφραγίζουμε τα στόμια των σταμνών και τις τοποθετούμε στο φούρνο, σε θερμοκρασία 200 C επί 45΄.
Σερβίρετε το φαγητό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο σε πιάτο, στην κοιλότητα του οποίου υπάρχει πετσέτα.
Φιλέτο ψαριού με σάλτσα μαστίχας
· πέντε γλώσσες των οποίων έχουμε αφαιρέσει τα φιλέτα
· βούτυρο-βιτάμ (60 γραμμάρια)
· κρασί λευκό αρετσίνωτο
· λικέρ μαστίχα (1/2 ποτηράκι)
· 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
· μαϊντανός ψιλοκομμένος
· λίγη κρέμα γάλακτος
· μπαχάρι, δάφνη, σπυριά πιπέρι, αλάτι.
Παρασκευή
Αλείφουμε ένα ταψί με τα 30 γραμμάρια βούτυρο.
Τοποθετούμε τα φιλέτα, περιβρέχοντας τα με το κρασί, και το λικέρ μαστίχα.
Ρίχνουμε το πιπέρι, το αλάτι, τη δάφνη, και το μπαχάρι. Προσθέτουμε και ½ ποτήρι νερό.
Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο σε θερμοκρασία 200C επί 15΄.
Με το υπόλοιπο βούτυρο καβουρδίζουμε το αλεύρι, στο οποίο ρίχνουμε το ζωμό, που έχουμε στραγγίσει από το ψήσιμο των γλωσσών.
Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα.
Το περιλούζουμε με τη σάλτσα στην οποία έχουμε προσθέσει την κρέμα γάλακτος.
Στολίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνοδεύεται με ρύζι σπυρωτό.
Πίτσα με γεύση μαστίχας
· ½ κιλό αλεύρι καναδέζικο
· μαγιά 30-40 γραμμάρια
· 1 αυγό
· 1 κουταλιά λάδι
· 1 κουταλιά γάλα
· ανάλογο αλάτι
· 1 κουταλάκι ζάχαρη
· 2 κόκκοι μαστίχας (σε μορφή σκόνης)
· νερό χλιαρό (όσο σηκώσει).
Παρασκευή
Αναμιγνύουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη τη μαστίχα.
Σε βαθούλωμα που ανοίγουμε στο αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα, το αυγό, το λάδι και τη μαγιά την αραιωμένη με το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά, αφήνοντας επί 15΄το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πετσέτα.
Παίρνουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε, τοποθετώντας το σε ταψί.
Φτιάχνουμε πίτσα της αρεσκείας μας (με ντομάτα, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, πεπερόνι, με μανιτάρια, τυρί, πιπεριά).
Ψωμί μαστίχας (για γάμους)
· 1 κιλό αλεύρι (του αλευρόμυλου)
· 30 γραμμάρια μαγιά
· 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
· ανάλογο αλάτι
· 1 κουταλιά λάδι
· 3 κόκκοι μαστίχα (σε μορφή σκόνης)
· νερό το οποίο έχουμε βράσει με γλυκάνισο.
Παρασκευή
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα.
Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε στη μέση ένα βαθούλωμα όπου ρίχνουμε το λάδι, το αρωματισμένο νερό και την αραιωμένη με χλιαρό νερό μαγιά.
Ζυμώνουμε, καλά, και περιμένουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι επί μια ώρα, σκεπασμένο με πετσέτα.
Ξανά ζυμώνουμε, και πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν επί δύο ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου (35οC).
Πριν το φούρνισμα, τα αλείφουμε με αυγό και άφθονο σουσάμι.
Τα ψήνουμε σε φούρνο στους 200οC
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Κρέπες με μπανάνες και λικέρ μαστίχας Φλαμπέ
· 5 κρέπες
· 5 μπανάνες
· ½ φλιτζάνι ζάχαρη
· 50 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
· χυμός ½ λεμονιού
· μια μεζούρα λικέρ μαστίχας
· 1 φλιτζάνι σιρόπι κομπόστας (ροδάκινου ή ανανά)
· 1 μεζούρα κονιάκ πέντε αστέρων
· σιρόπι σοκολάτας.
Παρασκευή
Μέσα στο τηγάνι του φλαμπέ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το χυμό λεμονιού.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν.
Τα σβήνουμε με το σιρόπι κομπόστας και το λικέρ μαστίχας.
Βάζουμε μέσα στο σιρόπι τις κρέπες να ποτιστούν.
Τυλίγουμε μέσα στις κρέπες τις μπανάνες.
Τις ραντίζουμε με κονιάκ και τις ανάβουμε.
Σερβίρουμε σε πιάτο, περιβρέχοντας με το σιρόπι σοκολάτας.
Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο κοπανισμένο αμύγδαλο ή καρύδι.
Σκαλτσούνια Χίου
Για το φύλλο:
· 330 γραμμάρια αλεύρι
· 2 πορτοκάλια (χυμό)
· 1 ποτηράκι του λικέρ Μαστίχα Λικέρ
· 2 φλιτζανάκια το καφέ λάδι
· ¼ του κουταλιού σόδα.
Για τη γέμιση:
· 1 ποτήρι του νερού χονδροκομμένα καρύδια
· ¼ του ποτηριού σουσάμι καβουρδισμένο στο τηγάνι και κοπανισμένο
· ¼ του ποτηριού φρυγανιά κοπανισμένη
· 1 χαρτάκι κανέλα
· 1 κουταλιά μέλι
Για πασπάλισμα:
· ανθόνερο
· ζάχαρη άχνη
Παρασκευή
Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και κάνουμε τη ζύμη.
Την ανοίγουμε σε φύλλο μέτριο πάχος και το κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα φλιτζάνι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές νερό, με μια κουταλιά μέλι τα ανακατεύουμε για λίγο πάνω στη φωτιά,
το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, την κανέλα, την φρυγανιά και το σουσάμι που έχουμε από πριν ανακατεμένα.
Έτσι γίνεται μια ζύμη μάλλον σφιχτή.
Τοποθετούμε σε κάθε φυλλαράκι μια κουταλιά γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο
βρέχοντας τις άκρες με νερό και πιέζουμε καλά για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Βάζουμε τα σκαλτσούνια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε 250οC.
Μόλις κρυώσουν τα βαφτίζουμε σε ανθόνερο και τα ζαχαρώνουμε με άχνη.
Τριγωνάκια χιώτικα
· 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαστίχα γλυκό
· ¾ του ποτηριού νερό
· 600 γραμμάρια φύλλο κρούστας
· 350 γραμμάρια αμύγδαλα ψίχα
· λίγο ανθόνερο για ράντισμα
· ζάχαρη άχνη για τύλιγμα
· 200 γραμμάρια βούτυρο για άλειμμα του φύλλου.
Παρασκευή
Αποβραδίς βάζουμε τη μαστίχα στο νερό να διαλυθεί.
Το πρωί καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, τα αλέθουμε και τα ρίχνουμε στη διαλυμένη μαστίχα.
Προσθέτουμε την άχνη και τα ανακατεύουμε να γίνουν μια μάζα.
Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λουρίδες 6 πόντους πλάτος.
Μία-μία λουρίδα την αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε στην άκρη με ένα κουταλάκι λίγη από τη γέμιση
που έχουμε ετοιμάσει και τη τυλίγουμε σε σχήμα τριγώνου.
Τοποθετούμε τα τριγωνάκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα φουρνίζουμε.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε σε ανθόνερο και τα τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη.
Κρέμα καραμελέ με μαστίχα Χίου
Α΄
· 1 κιλό γάλα
· 9 αυγά
· 300 γραμμάρια ζάχαρη
· 15 γραμμάρια μαστίχα
Β’
· 250 γραμμάρια ζάχαρη
· 50 γραμμάρια γλυκόζη
· 100 γραμμάρια νερό
Παρασκευή
Σε κατσαρόλα καραμέλας βάζουμε τα υλικά Β΄ στη φωτιά μέχρι η καραμέλα να κοκκινίσει.
Την μοιράζουμε στα φορμάικα. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά Α΄ και με σύρμα ζαχαροπλαστικής ανακατεύουμε καλά.
Μετά τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθούν ανακατεύοντας συνέχεια, όχι να κάψουν.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα καραμελωμένα φορμάκια.
Ψήνουμε σε μπεν-μαρί για 45΄της ώρας σε φούρνο 220οC.
Μόλις κρυώσουν σερβίρουμε.
Μαρέγκες – μαρεγκάκια – μπιζέδες
· 500 γραμμάρια ασπράδια αυγών
· 900 γραμμάρια ζάχαρη
· 50 γραμμάρια χυμό λεμόνι
· 30 γραμμάρια μαστίχα Χίου.
Παρασκευή
Σε λεκάνη βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη.
Τα βάζουμε σε μπεν-μαρί στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα.
Μόλις λιώσει καλά η ζάχαρη ρίχνουμε το λεμόνι.
Βάζουμε το μίγμα στο μπολ του μίξερ. Ρίχνουμε και τη μαστίχα.
Το δουλεύουμε στην 3η ταχύτητα μέχρι να φουσκώσει.
Κόβουμε με κορνέ σε χαρτωμένη λαμαρίνα τα μεγέθη που θέλουμε και ψήνουμε σε φούρνο 120ο C 50΄.
Τριγωνάκια με σφολιάτα
· 1 κιλό σφολιάτα
· 3 κρόκους για το άλειμμα
για τη γέμιση:
· 350 γραμμάρια αμύγδαλο άσπρο τριμμένο
· 20 γραμμάρια ζάχαρη
· 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
· 5 κρόκους
· 50 γραμμάρια βούτυρο
· 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πικραμύγδαλο
· 5 γραμμάρια μαστίχα ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι:
· 1 κιλό ζάχαρη
· 200 γραμμάρια γλυκόζη, λίγη μαστίχα
· 750 γραμμάρια νερό.
Παρασκευή
Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε φύλλο και το κόβουμε σε 80 τεμάχια τετράγωνα.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Γεμίζουμε τα κομμάτια της σφολιάτας και τα διπλώνουμε τρίγωνα.
Πατάμε τι άκρες να ενωθούν καλά με τους κρόκους αραιωμένους με λίγο γάλα.
Αλείφουμε τα τρίγωνα. Ψήνουμε σε 220οC 15΄τα ώρας.
Φτιάχνουμε το σιρόπι.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα περιχύνουμε τα αφήνουμε να πιούν το σιρόπι και σερβίρουμε.
Κουλουράκια μαστίχας
· 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 30 γραμμάρια μπείκιν πάουντερ
· 200 γραμμάρια βούτυρο (φρέσκο)
· 200 γραμμάρια άχνη
· 3 αυγά
· 15 γραμμάρια μαστίχα σκόνη
· 130 γραμμάρια γάλα.
Παρασκευή
Δουλεύουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά, τη μαστίχα και το γάλα κατά σειρά και σιγά- σιγά.
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Μόλις το μίγμα είναι έτοιμο το πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στο φούρνο 25΄περίπου στους 200οC.
Μόλις βγουν όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με μαστίχα τριμμένη ανακατεμένη με ζάχαρη άχνη.
Κουλουράκια μαστίχας
· 650 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
· 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
· 250 γραμμάρια βούτυρο καλό
· 3 αυγά
· 25 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
· 80 γραμμάρια γάλα
· 10 γραμμάρια μαστίχα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη να δουλευτούν καλά.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά. Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το γάλα.
Στο τέλος αργά- αργά το αλεύρι με το μπέικιν και τη μαστίχα.
Τα πλάθουμε στο σχήμα που μας αρέσει.
Ψήνονται στους 200οC περίπου 25΄της ώρας.
Μόλις βγουν πασπαλίζονται με ζάχαρη και μαστίχα.
Βασιλόπιτα με μαστίχα Χίου
· 1 κιλό αλεύρι σκληρό
· 500 γραμμάρια ζάχαρη
· 6 αυγά
· 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
· 5 γραμμάρια αλάτι
· 20 γραμμάρια μαστίχα Χίου τριμμένη
· 10 γραμμάρια μαχλέπι τριμμένο
· 350 γραμμάρια γάλα χλιαρό
· 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο- χλιαρό
· 90 γραμμάρια μαγιά
· 100 γραμμάρια αμύγδαλα για το στόλισμα
Παρασκευή
Δουλεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και την αφήνουμε πάλι.
Αλείφουμε στολίζουμε με άσπρα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε 180οC περίπου 35΄της ώρας.
Σάμαλι με μαστίχα
· 1300 γραμμάρια σιμιγδάλι
· 350 γραμμάρια ζάχαρη
· 9 γραμμάρια αμμωνία
· 750 γραμμάρια νερό
· 10 γραμμάρια μαστίχα τριμμένη
Σιρόπι:
· 750 γραμμάρια ζάχαρη
· 150 γραμμάρια γλυκόζη
· 900 γραμμάρια νερό.
Παρασκευή
Δουλεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Το ψήνουμε στο φούρνο για 30΄.
Το κόβουμε και το σιροπιάζουμε μόλις βγει από το φούρνο.
Add comment