Η ρητίνη Λάδανο – Το Μύρο της Βίβλου
Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού Cistus Creticus, κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνουν μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος ή λάδανο. Το λάδανο δεν πρέπει να συγχέεται με το λάβδανο, οποιούχο παρασκεύασμα (90% αλκοόλ και 10% όπιο) που χρησιμοποιείται ως κατευναστικό φάρμακο. .Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, το λάδανο θεωρείτο ένα από τα πιο σπουδαία φάρμακα. Αυτή η αρωματική ρητίνη (gummi ladanum) χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ενάντια στους λοιμούς της χολέρας, ως αρωματική ουσία για θυμιάσεις, αλλά και στην ταρίχευση των νεκρών. Ο πατέρας της βοτανικής Διοσκουρίδης αναφέρει ότι έχει στυπτικές, θερμαντικές, και μαλακτικές ιδιότητες. Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus (25π.Χ. – 25μ.Χ.), αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της αλαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Ορειβάσιος, διαπρεπής Βυζαντινός ιατρός, που έζησε τον 4ο αιώνα, παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης. Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας, (η σημαντικότερη ίσως φυσιογνωμία της αραβικής ιατρικής που έζησε στην Περσία (980-1037 μ.Χ.), ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναφέρει τη χρήση του λάδανου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα.
Για να προμηθευτείτε λάδανο πατήστε εδώ
Είναι μια ρητίνη με θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θυμίαμα. Κατά την λαϊκή παράδοση το λάδανο χρησιμοποιείται κυρίως: 1. Στην στις βαριές μορφές γρίππης και κρυολογήματος μαζύ με το ελαιόλαδο και την ρακί και σε συνδυασμό με μαλλί προβάτων (εξωτερική χρήση). Το γνωμικό που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι είναι ότι «Με τον λάδανο κατάφεραν να επιβιώσουν στις κακουχίες» 2. Σε πολύ μικρές ποσότητες καταπολεμούσε τον πόνο του στομάχου (ως καταπραϋντικό φάρμακο) 3. Ως αντισηπτικό στις πληγές (εξωτερική χρήση).
Τρόποι Συλλογής Το λάβδανο μαζεύεται με μηχανικά μέσα με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου (το αργαστήρι) ή από το τρίχωμα των κατσικιών που βόσκουν ανάμεσα στις λαδανιές. Το λάβδανο το μαζεύουν και οι μέλισσες ως πρόπολη. Η συλλογή με τον τρόπο αυτό γίνεται μόνο από το είδος Cistus creticus και εξαρτάται από το μικροκλίμα της περιοχής. Στις παλαιότερες εποχές ήταν δυνατή και σε αλλά σημεία της ανατολική Μεσογείους όπως η Βόρειος Αφρική η κοιλάδα της Γαδάδ και η Κύπρος, με την μεταβολή του κλήματος στις περιοχές αυτές, η συλλογής σταμάτησε.
Add comment